Nationale pilot Sportclub als Buurthuis van de Toekomst

Doel van deze pilot is de transformatie tot Buurthuis van de Toekomst en met behulp van een Maatschappelijke Kosten/Baten Analyse (MBKA) de maatschappelijke inverdieneffecten aantonen. Dit laatste deel wordt gedaan door adviesbureau Andersson Elffers Felix (www.aef.nl) en AVANCE (http://www.avance-impact.nl/nl). Deelnemende verenigingen zijn de Mixed Hockeyclub Forescate in Voorschoten en de voetbalclubs Blauw Zwart in Wassenaar en RKAVV in Leidschendam-Voorburg. Inzet is het versterken van de maatschappelijke functie van de clubs in hun omgeving met sport als bindmiddel. Met hun kader en vrijwilligers ontwikkelen de clubs activiteiten gericht op grotere beweeg- en sportparticipatie van wijkbewoners, bevordering van sociale contacten, verbeteren van de samenhang in de wijken en het oplossen van sociale knelpunten.

De samenwerking van de initiatiefnemers, gemeenten en clubs is een bijzondere publiek-private samenwerking en als zodanig een primeur voor Nederland. Voor dit project is de erkende interventie Sportclub als Buurthuis van de Toekomst van SOVIC ingezet. Het belangrijkste van deze interventie is het traject dat voorafgaat aan de totstandkoming van het Buurthuis van de Toekomst. Dit traject bestaat uit een meting en analyse van de sociale vraagstukken in de wijken rond de clubs. Daarnaast wordt geïnventariseerd welke spelers in de wijken belang hebben bij het oplossen van sociale knelpunten. Met deze zogenaamde stakeholders wordt een coalitie gevormd, die deel gaat nemen aan oplossingsgerichte activiteiten. De sportclubs nemen de leiding en ontwikkelen de activiteiten die gerelateerd zijn aan de gemeten sociale vraagstukken.

Partners:            fonds21           rabobank           kansfonds

Sportieve Opening van het Parlementaire Jaar 2017:HVK Logo liggend RGB124353 VL LOGO 2017  37001 EVF Logo CMYK  knltb logo rgb lig  KOMPAN NoPayoff CMYK  LOGO Nieuwspoort 2017 284C4064 Logo MA NL RGB mboRijnland logo kleur RGB    DH NL Rgb Comp   min OCW Logo1RO VJ Logo 2 RGB pos op wit x nl