“Sociaal-maatschappelijk werk in combinatie met sport is mijn ambitie”

 

Regelmatig gaan bij SOVIC studenten als stagiaire aan de slag in het kader van hun afstudeerscriptie. Ze komen uit uiteenlopende studierichtingen, zoals management, economie, rechten, communicatie en sportmanagement. Ze hebben allemaal één ding gemeen: sociaal-maatschappelijke betrokkenheid. En op dat gebied biedt SOVIC ruimschoots inspiratie en aanknopingspunten bij hun studie. Zo ook voor Marc Griffioen, 4e jaars student Sportmanagement aan de Sportacademie Halo van de Haagse Hogeschool. In zijn vrije tijd aanvallende middenvelder bij de zondag 3e klasser SJZ uit Zoeterwoude en voor dezelfde club ook in de zaal actief. Als eerste hier zijn verhaal in een serie van drie blogs van SOVIC-stagiaires.

Sociaal-maatschappelijk werk in combinatie met sport is mijn ambitie

Sociaal bezig zijn heeft mij altijd geboeid. Ik voel mij goed als ik kan bijdragen aan de oplossing of de aanpak van een sociaal-maatschappelijke uitdaging in de samenleving. Mij inzetten voor mensen die een zetje nodig hebben, dat is een ambitie van me. Maar ook sport speelt een grote rol in mijn leven. En wat ik nu zo mooi vind, is de combinatie van die twee. Sport dus in combinatie met sociaal-maatschappelijk werk.

Toen ik twee jaar geleden een stage plaats zocht, kwam ik terecht bij De Sportbank, nu dus SOVIC. En daar zag ik de relatie van sport en sociaal-maatschappelijk werk in de praktijk. Daar werd ik geinspireerd door de inzet van sport als verbinding tussen mensen in probleemwijken. Met de lokale sportvereniging als de initiator van uiteenlopende activiteiten in de wijk. In de eerste plaats sportgerelateerde activiteiten, maar ook aanbod van activiteiten die een relatie hebben met de specifieke sociaal-maatschappelijke vraagstukken in de wijk. Tijdens die eerste stageperiode stond ik als het ware bij de geboorte van het programma Sportclub als Buurthuis van de Toekomst. Een programma van SOVIC, dat inmiddels is ontwikkeld tot een landelijk erkende interventie.

Het doel van mijn afstudeerscriptie is om een strategisch adviesrapport te schrijven voor de voetbalvereniging SVH In de Haagse wijk Wateringse Veld. Twee vragen spelen daarbij een rol: 1. welke sociale vraagstukken spelen in de wijk, waar is behoefte aan en 2. beschikt de club over de kennis en de menskracht om de rol als buurthuis van de toekomst te spelen. Het antwoord op vraag 1 is mijn eerste prioriteit. Daarvoor voer ik een wijkscan uit onder 100 bewoners om de sociale vraagstukken en behoeften van de bewoners in kaart te brengen. Aan de hand van de uitkomsten van deze wijkscan kan vraag twee getackeld worden. Dan wordt namelijk duidelijk welke activiteiten SVH kan ontwikkelen in relatie tot de vraagstukken en behoeften in de wijk en wat dat vraagt van de club aan inzet van mensen en welke kennis daarvoor nodig is.

Met deze stage doe ik veel praktische ervaring op, die ik eenmaal afgestudeerd goed kan gebruiken. Een concrete baan staat mij nog niet voor ogen, maar dat het sport in combinatie met sociaal-maatschappelijk werk wordt staat wel vast. Dat kan als sportcoach in een wijk, als medewerker bij een organisatie als de Cruyff Foundation, bij een gemeente, maar ook bij een grote sponsor zoals de Rabobank.

Marc Griffioen.

Marc 1

Partners:            fonds21           rabobank           kansfonds

Sportieve Opening van het Parlementaire Jaar 2017:HVK Logo liggend RGB124353 VL LOGO 2017  37001 EVF Logo CMYK  knltb logo rgb lig  KOMPAN NoPayoff CMYK  LOGO Nieuwspoort 2017 284C4064 Logo MA NL RGB mboRijnland logo kleur RGB    DH NL Rgb Comp   min OCW Logo1RO VJ Logo 2 RGB pos op wit x nl